Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Παρασκευή, 31 Ιούλιος 2009

ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

«Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας» (άρθρο 2 του συντάγματος της Ελλάδας)

Παρ` όλα αυτά τα άτομα με Νοητική Αναπηρία εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της αναπηρίας και της περιορισμένης αυτονομίας τους, λόγω έλλειψης των κατάλληλων δομών υποστήριξης και εκπαίδευσης, βιώνουν καθημερινά την προκατάληψη, την απομόνωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους αγνοούνται και καταπατούνται.
Στην πλειονότητα τα άτομα με νοητική αναπηρία δεν έχουν πρόσβαση
- στην εκπαίδευση
- στην εργασία
- στην υγεία και τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας
- στα μέσα μεταφοράς
- στην ψυχαγωγία και τον πολιτισμό

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ

Τα περισσότερα, ειδικά μετά την ηλικία των 22 χρόνων, ζουν αποκλεισμένα στα σπίτια τους ως «προστατευόμενα μέλη» των γονιών τους, οι οποίοι χωρίς κρατική υποστήριξη και κοινωνική συμπαράσταση καλούνται μέχρι να εγκαταλείψουν τα «εγκόσμια» να σηκώσουν το «βάρος» που συμπεριλαμβάνει ο όρος «αναπηρία», με τον φόβο και την αγωνία τι θα απογίνει το παιδί τους αν τους συμβεί κάτι…

ανοιγουμε μια μεγαλη κουβεντα για τους ανθρωπους με αναπηριες και ιδιετερα με τους ανθρωπους με νοητικη υστερηση εκει που α πραγματα ειναι ιδιαιτερα δυσκολα .....


ο πατερας ανοιγει μεγαλη συζητηση για να δουμε εμεις που ζουμε τον αποκλεισμο περιμενουμε αλλα δεν ελπιζουμε και πολλα ....

5 σχόλια:

  1. Μέσα από τις όποιες δυνάμεις διαθέτουμε...είμαστε δίπλα με κάθε τρόπο.
    Η δύναμη της ψυχής.
    Για σας... για μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΙΣΤΥΧΩΣ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΟΣΟ ΕΠΡΕΠΕ ΜΕ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΡΗ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ.ΒΑΡΗ ΠΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΣΒΑΣΤΑΧΤΑ ΛΟΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΕΝΟΤΗΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τόσο η πολιτεία όσο και η κοινωνία δεν έχει δείξει ευαισθησία στο ζήτημα της αναπηρίας.
    Παρότι δεν το έχω το πρόβλημα μέσα στο σπίτι μου, το έχω στο στενό φιλικό περιβάλλον. Αν και η περίπτωση του Μίλτου και οι συνθήκες που του έχει εξασφαλίσει η οικογένειά του δεν είναι οι χειρότερες, όμως έχω δει να εξαντλείται το γράμμα του νόμου στην πλάτη ενός αυτιστικού παιδιού. Έχω δει να εργάζονται σε υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας αδιάφοροι και άσχετοι άνθρωποι, έχω δει την απουσία θέσεων και νομοθεσίας...

    Σ' αυτό το ζήτημα, νομίζω, πρέπει να είμαστε αυστηροί ακόμη και με τον εαυτό μας... με τα πολιτικά κόμματα που ανήκουμε... με τους φίλους μας... με όλους.

    Η στάση και οι προτάσεις τους και όχι τα συνθήματα είναι αυτά που πρέπει να καθορίζουν και την δική μας απέναντί τους.


    Φιλιά σε όλους και εδώ είμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σας, μολις βρικα το βλογ σας, χαιρομαι που δεν ειμαι μονη να γραφω για ατομα με διανοητικη αναπηρια εδω στη Ελλαδα(αλλα γραφω στα Αγγλικα). Καλη συνεχια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και μας λένε ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα το λέω με αφορμή κάτι άσχετο που είπανε σε μένα μεσα από το ιντερνετ οτι σύμφωνα με τους νόμους δεν έχουμε κανένα δικαίωμα μόνο επειδή έχουμε πνευματική αναπηρία.

    Καλό κουράγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή