Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Γονέων Καθυστερημένων Ατόμων και ο ευρωπαϊκός φορέας Inclusion Europe διοργανώνουν 12 – 14 Μαίου στη Λάρνακα (Palm Beach Hotel) υπό την αιγίδα της υπουργού εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων Σ. Χαραλάμπους, μεγάλο τριήμερο συνέδριο με θέμα “Η δραστηριοποίηση των οικογενειών για την ένταξη και ενσωμάτωση των ατόμων με νοητική αναπηρία στην κοινωνία”. Το συνέδριο φιλοδοξεί να αναδείξει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις η εκπλήρωση των οποίων θα κάνει πράξη το διαχρονικό αίτημα του κυπριακού και του ευρύτερου αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος για ισότιμη κοινωνική ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία.
“Η υπόθεση της ισοτιμίας για τα άτομα με νοητική αναπηρία είναι πολυεπίπεδη, έχει θεσμικό, πολιτικό, κοινωνικό, συνδικαλιστικό, ακόμα και οικογενειακό ή προσωπικό χαρακτήρα και περιεχόμενο” εξηγεί ο παγκύπριος σύνδεσμος αποδίδοντας περιεκτικά την γκάμα των απαραίτητων δράσεων και παρεμβάσεων υπέρ των δικαιωμάτων των ατόμων με νοητική αναπηρία. Συγκεκριμένα :
Σε επίπεδο θεσμικό, η διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) που πρόσφατα κυρώθηκαν από την κυπριακή πολιτεία, αποτελούν ένα σημείο αναφοράς, στο οποίο τόσο η κυπριακή όσο και οι λοιπές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καλούνται να ανταποκριθούν προσαρμόζοντας τις νομοθεσίες τους στις αρχές και αξίες της Σύμβασης.
Σε επίπεδο πολιτικό, η ταχύτητα προσαρμογής των εθνικών νομοθεσιών και εφαρμογής στην πράξη των προβλεπομένων από τη Σύμβαση, θα αποδείξει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις διαθέτουν την απαραίτητη βούληση ώστε η Σύμβαση για τα δικαιώματα των ΑμεΑ να μην αποτελέσει μιά απλή “έκθεση ιδεών” αλλά εργαλείο διεκδίκησης και άσκησης της ισοτιμίας στην πράξη.
Σε επίπεδο κοινωνικό, είναι απαραίτητη η ενημέρωση και ενεργοποίηση όλων των κοινωνικών δυνάμεων ώστε να συνδράμουν αποφασιστικά στη δημιουργία μιάς νέας αναβαθμισμένης κουλτούρας περί δικαιωμάτων που αναγνωρίζει τον άνθρωπο με αναπηρία ως ισότιμο υποκείμενο δικαιωμάτων και όχι ως αντικείμενο φιλανθρωπίας όπως οι παρωχημένες στερεοτυπικές αντιλήψεις τον “θέλουν” διαχρονικά. Στην κατεύθυνση αυτή είναι καταλυτικός ο ρόλος των ΜΜΕ που καλούνται να αναβαθμίσουν επί το προοδευτικότερο τον τρόπο παρουσίασης των θεμάτων αναπηρίας και να αποφεύγουν στερεοτυπικούς τρόπους παρουσίασης όπως κατά κανόνα μέχρι σήμερα πράττουν.
Σε επίπεδο συνδικαλιστικό, όλοι οι φορείς του αναπηρικού κινήματος και ιδιαίτερα οι φορείς υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ατόμων με νοητική αναπηρία που αποτελούν την πλέον ευάλωτη μεταξύ των ευάλωτων αναπηρικών “ομάδων”, καλούνται να ασκήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην δύσκολη προσπάθεια άσκησης διαρκούς πίεσης προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε να διατηρηθεί ζωντανή σε μάκρος χρόνου η δυναμική αλλαγής των υφισταμένων ανισοτήτων και να προχωρήσουν με τα ταχύτερα δυνατά βήματα οι διαδικασίες εξίσωσης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία με τα δικαιώματα όλων των πολιτών.
Σε ότι, τέλος, αφορά τις οικογένειες που έχουν μέλος ή μέλη με νοητική αναπηρία, ο ρόλος τους είναι κρίσιμος ώστε να διασφαλίσουν στην πράξη την δυνατότητα των ατόμων με νοητική αναπηρία να γίνουν μέτοχοι της ισότητας δικαιωμάτων. Τούτο διότι η ενδυνάμωση και ενεργοποίηση των οικογενειών, αλλά και η έμπρακτη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των μελών τους με νοητική αναπηρία είναι η μοναδική ικανή και αναγκαία συνθήκη πραγματικής ισοτιμίας. Δεν αρκεί η τυπική θέσπιση δικαιωμάτων ή η θεωρητική αποδοχή τους, ο κρίσιμος όρος άσκησης των δικαιωμάτων στους καιρούς μας είναι η συνειδητοποίηση και διαρκής διεκδίκησή τους.
“Σε όλα τα παραπάνω συμπληρωματικά επίπεδα ήδη εξελίσσεται αλλά και θα εξελιχτεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στο προσεχές μέλλον η διεκδίκηση της ισοτιμίας για τα άτομα με νοητική αναπηρία και τις οικογένειές τους” τονίζουν οι εμπνευσμένοι άνθρωποι του Παγκύπριου Συνδέσμου Γονέων Καθυστερημένων Ατόμων και καταλήγουν : “Υπό την έννοια αυτή, το τριήμερο συνέδριο της Λάρνακας με διακεκριμένες συμμετοχές ευρωπαίων ομιλητών, αποσκοπεί αρχικά στην κατανόηση της αναγκαιότητας συλλογικής δράσης και ακολούθως στην ενδυνάμωση της συμμαχίας μεταξύ πολιτείας, κοινωνικών φορέων, ΜΜΕ, αναπηρικού κινήματος και οικογενειών, ώστε με κοινό σύνθημά μας το ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να κάνουμε την ισοτιμία πράξη. Πραγματικά πολιτισμένες κοινωνίες είναι οι κοινωνίες που σέβονται τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία και ιδιαίτερα των ανθρώπων με νοητική αναπηρία που αδυνατούν ατομικά να τα διεκδικήσουν”.
http://www.truerespect.com.cy/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου